Indkøbskurv
4
1748 er en musikskole, der tilbyder undervisning i
musik, teater, design og billedkunst.
Mand med guitar

Mød Palle Rico Hjorth: Maler, underviser og udstillingsaktuel 3. maj 2021

Normalt er Palle Rico Hjorth at finde på Fyns Kunstskole 3 gange om ugen, hvor han underviser i maleri. Men efter et tumultarisk år, hvor intet er som det plejer, tilbringer han primært tiden i sit atelier, der ligger i en skov i udkanten af Odense. Om lidt er han aktuel med udstillingen Rejsebreve.

Palle Rico Hjorth startede med at undervise på Fyns Kunstskole i en søgen efter mere faste rammer og hverdagsstruktur. I dag deler han tiden mellem undervisningen og sin egen kunst:

”Jeg har undervist i mange år. Faktisk nærmer det sig de 30 år. De første år underviste jeg udelukkende i tegning, men så overtog jeg også malerundervisning, og i perioder havde jeg faktisk undervisning hver eneste dag – også hver anden lørdag. Det var mange timer!” fortæller Palle og fortsætter med et smil:

”Da jeg kom op i 60-års alderen, trak jeg mig mere tilbage. I dag underviser jeg tre dage om ugen, og det passer mig meget godt, for så har jeg også lidt tid til min egen kunst.”

En del af et interessefællesskab
Palle betragter Fyns Kunstskole som en mulighed for at give eleverne et solidt grundlag, de kan arbejde videre på. Han underviser hvert år dygtige elever, der går videre til at studere på kunstakademierne og specialiserer sig yderligere.

Men nogle af eleverne kommer også igen år efter år. Faktisk er nogle af dem over årene blevet til venner, som Palle glæder sig til at se, når det atter er muligt:

”Det overhovedet at have med mange forskellige typer og individer at gøre er i sig selv en berigelse. Det giver mig noget at tale med folk, der interesserer sig for det samme, som jeg gør.

Jeg glæder mig også til at møde alle mine elever igen på den anden side af pandemien. Nogle af dem er efterhånden gode venner, fordi de bliver ved med at komme igen og igen. Aftenskoleundervisning har afgjort også en social dimension, og det havde jeg faktisk ikke forventet, da jeg startede,” siger han.

Rejsebreve i billedform
Corona-pandemien har dog ikke betydet, at Palle har kedet sig. Snarere tværtimod. Fra den 22. maj til den 20. juni er han aktuel med udstillingen Rejsebreve på Lolland-Falster-udstillingen. Her udstiller han en lang række værker, der, som navnet antyder, drager inspiration fra hans rejser og steder, der har haft stor personlig betydning for ham:

"Inspirationen til billederne er fra rejser til flere forskellige steder – i og udenfor Europa. Motiverne tager udgangspunkt i konkrete oplevelser og minder, men gennemgår en form for metamorfose; det hele handler om stemninger og atmosfære.”

Bag flere af billederne gemmer der sig pudsige historier. F.eks. er maleriet Dingo – Dream and art exhibition in Brisbane inspireret af en tur til Australien, hvor et par snerrende dingoer kom lidt for tæt på og resulterede i et tilbagetogt til resortet. Udstillingen indeholder også malerier inspireret af oplevelser på Finland, naturbilleder herhjemmefra og meget mere. Fælles for dem alle er, at motivet ikke er det væsentligste; det er stemningen derimod.

Eller som Palle så fint opsummerer:

”Hvor meget fylder følelser? For mig fylder de et helt billede.”