Indkøbskurv
4
1748 er en musikskole, der tilbyder undervisning i
musik, teater, design og billedkunst.
Mand med guitar

Fra passion til karriere - Anna van Deurs 18. januar 2023

Så længe hun kan huske, har Anna van Deurs fortalt historier. Da hun var 11 omdannede hun barndomshjemmets førstesal til en scene, hvor hun og en veninde opsatte et helt skuespil for 40 mennesker, der stod tæt sammenstuvet, imens Annas mor serverede snacks fra køkkenet.
I dag har den 21-årige Anna allerede instrueret en lang række film, vundet priser og fået vist sine film ved internationale filmfestivaler.

Anna startede på B&U-teatret i Svendborg, da hun var blot 10 år gammel. Og det gik hurtigt op for hende, at hun gerne ville være med bag kulissen, hvor hun kunne skabe og fortælle historier.

Da Anna første gang hørte om FLOW til brobygning på hendes efterskole, var hun solgt. Hun tilmeldte sig teaterlinjen i 2018 og pendlede i to år hver dag fra Svendborg til Odense. Her oplevede hun, at teatret blev en integreret del af hendes hverdag:

”Det særlige ved FLOW er, at kunsten er indkorperet i uddannelsen. Det er ikke noget, man skal presse ind klokken 16 eller efter lektierne – det bliver taget seriøst på lige fod med alt andet. Hvor andres første indskydelse var at spørge: ”Kan du nu også leve af dét?”, var det på FLOW en vigtig del af hverdagen,” fortæller hun.

Et projektår fyldt med film

Efter færdiggjort uddannelse på FLOW, drømte Anna om at realisere en masse projekter. Hun tog ikke et traditionelt sabbatår, men derimod noget, hun valgte at kalde et projektår. Nu skulle skrivebordsnoterne blive til virkelighed.

Her brugte hun bl.a. lang tid på filmen Klimakrigeren. Filmen startede som en dramatik-opgave på FLOW, hvor den blev skrevet som et teaterstykke. Senere omskrev Anna manuskriptet og deltog i ”Fyns bedste filmidé”, hvor hun nåede helt til finalen.

Filmen blev realiseret med støtte fra fonde og optaget i sommeren 2021 på 7 optagedage med over tredive mennesker foran – og bagved – kameraet:

”Jeg ville gerne prøve at producere en mere bæredygtig kortfilm, hvor vi indtænkte nogle af de 17 Verdensmål i produktionen. Vi filmede bl.a. på locations som Svendborg Havn og Svendborg Rådhus, og brugte hele efteråret på at redigere og lave lyd. Filmen blev udvalgt som konkurrencefilm til Odense International Film Festival i 2022, og efterfølgende tog festivalen Klimakrigeren med som en del af programmet Danish Delight på Sveriges største kortfilmsfestival i Uppsala.

Den helt brede palette

Ved siden af sin omfattende filmproduktion holder Anna foredrag om historieformidling, ligesom hun også er en del af taskforceholdet på Odense Filmværksted, skriver klummer for Fyns Amts Avis og arbejder på Baggårdsteatret, hvor hun – som hun selv siger – stadig mærker summen og stemningen fra teaterverdenen.

Selvom det er film, der har fyldt mest de seneste år, elsker Anna stadig teatret og vil gerne veksle mellem medierne. For udgangspunktet er stadig det samme, som da hun som 11-årig stod på den hjemmelavede scene på førstesalen: Hun vil bare fortælle og formidle historier.