Kreativiteten spirer på FLOW, hvor unge kan dygtiggøre sig i deres kunstneriske interesse sideløbende med deres ungdomsuddannelse. Her kan de vælge mellem at fordybe sig i musik, film, teater eller kunst & design – og nu også nycirkus, som er synonymt med udfordrende akrobatik, benhård træning og flere timer i trapezen. Fænomenet fylder mere og mere i udlandet, og FLOW har store forventninger til linjen, som åbner til august 2024.
Glem alt om klovne med lagkager og elefanter i manegen; nycirkus er mere og andet end cirkus, som du kender det. Det er hæsblæsende akrobatik, ambitiøse atleter og først og fremmest; storytelling. For moderne cirkusartister er kunstnere, der bruger hele deres krop til at fortælle historier og udtrykke sig. Nycirkus er en tiltagende trend i udlandet, som HF FLOW nu vil bringe til Danmark:
”I Danmark har ordet ”cirkus” en lidt støvet klang og smag af klovne, elefanter og stylter. Sådan er det slet ikke i udlandet. Vi har netop været på besøg på et universitet i Stockholm, som uddanner cirkusartister, og det var en helt anden verden. Man kunne virkelig mærke, at de tog cirkusfaget seriøst; og at det var omgærdet af respekt.
At være cirkusartist er benhårdt arbejde og meget mere og andet end gøgleri, og de unge atleter fortjener stimulerende læringsmiljøer. På universitetet i Stockholm mødte vi faktisk 5-6 danskere, som var rejst dertil, fordi der ingen muligheder er i Danmark,” fortæller Rasmus Skovmand, linjeansvarlig på FLOW.
Samarbejde med lokale ildsjæle
Når cirkuslinjen på FLOW slår dørene op i 2024, sker det i samarbejde med DYNAMO, som holder til på Odense Havn. Et samarbejde, der sikrer de spirende cirkustalenter undervisning i særklasse:
”DYNAMO har i mange år kæmpet for at udbrede kendskabet til cirkusfaget, og det er et hus med topprofessionelle faciliteter og mange professionelle cirkusartister, der slår vejen forbi. Gennem samarbejdet med DYNAMO får eleverne lagt individuelle træningsplaner og rum til at udleve dem. De kommer til løbende at sparre med DYNAMOS dygtige performere,” siger Rasmus og fortsætter:
”Det bliver til mellem 6-12 timers træning om ugen i lokaler designet til udøvende cirkusperformere. Kombineret med FLOW’s generelle koncept og vores stærke ungdomsmiljø, mener vi, at det er et stærkt tilbud – og noget, der har manglet.”
En kunstnerisk udtryksform
Nycirkus bliver i starten inkorporeret som en del af FLOWS teaterlinje og er en specialisering, som eleverne vælger sig ind på. I alle de timer, de andre elever på linjen træner teater, vil de interesserede så træne nycirkus i stedet. En sammenlæsning, der giver god mening, fortæller Rasmus:
”Nycirkus er tæt beslægtet med teaterverdenen. Det er en performancekunst. Her bruger man sin fysik, sin krop og sine bevægelser til at fortælle historier. Meget af det velkendte teaterlingo bruges faktisk også, når man taler nycirkus.
Vi forventer ikke at blive løbet over ende fra start; det bliver et tiltag, vi langsomt kommer til at bygge op over de kommende år. Fordi nycirkus endnu er så misforstået i Danmark, forventer vi ikke mere end 4-5 elever per årgang. Men de elever bliver set og imødekommet med de bedste forudsætninger for at dyrke deres kunst og deres interesse. Vi ser faktisk typisk, at alle med en cirkusbaggrund hurtigt får job inden for deres fag. Netop fordi der er så få dygtige cirkusartister i Danmark.”